SAŁATKA SZCZĘŚCIA Z RADICCHIO, PIECZONĄ PAPRYKĄ I GRANATEM

,
SAŁATKA SZCZĘŚCIA Z RADICCHIO, PIECZONĄ PAPRYKĄ I GRANATEM

Pomysł na tę sałatkę, nazwaną przeze mnie SAŁATKĄ SZCZĘŚCIA, zaczerpnęłam z książki Nigella świątecznie Nigelli Lawson, ale nieco go zmodyfikowałam po swojemu. Ta piękna, ognistoczerwona przystawka jest prosta w przygotowaniu i fenomenalna w smaku. Idealna jako nietypowy dodatek do bożonarodzeniowych specjałów czy gość na romantycznej, walentynkowej kolacji :) Więcej o cudownej mocy granatu i zbawiennym działaniu radicchio przeczytasz w tym artykule.

 

SKŁADNIKI (na dużą miskę):
  • średnia główka radicchio
  • 2-3 czerwone papryki
  • 1 duży owoc granatu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu malinowego lub balsamicznego
  • sok z 1 mandarynki lub 1/2 niedużej, słodkiej pomarańczy
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • szczypta pikantnej mieszanki przypraw np. baharat*

 

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzej do 220 st. C z termoobiegiem. Papryki umyj i ułóż na kratce grillowej w piekarniku. Piecz ok. 15-20 minut, do momentu aż ich skórka się zrumieni. W czasie pieczenia najlepiej kilka razy przekręcić papryki, żeby opiekły się równomiernie. Przełóż warzywa do miski, przykryj szczelnie folią aluminiową i poczekaj aż zupełnie ostygną. Teraz skórka powinna z nich zejść niemalże sama :) Obierz je dokładnie i pokrój na krótkie, ok. 2 cm paski. Wodę z wnętrza papryk możesz zachować np. jako dodatek do bulionu czy sosu do innej potrawy. Papryki możesz spokojnie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku.

Radicchio pokrój na cienkie paski, podobnie jak kroi się główkę czerwonej czy białej kapusty. Owoc granatu umyj, wytrzyj, przekrój na pół. Każdą połówkę połóż nacięciem do dołu na rozłożonej dłoni i do szerokiej miski ‘wypukaj’ z niej pestki, delikatnie uderzając od góry i z boków drewnianą łyżką. Połącz ze sobą wszystkie składniki sosu np. w małym słoiku, potrząsając nim energicznie.

Na dużym talerzu lub w misce ułóż radicchio, paski papryki i większość pestek granatu, całość polej sosem i delikatnie wymieszaj. Wierzch posyp pozostałymi pestkami. Jeśli nie wymieszasz od razu wszystkich warzyw z całym sosem, możesz je spokojnie przez 2-3 dni przechować w lodówce.

Smacznego!

*przepis na przyprawę baharat – która wg mnie perfekcyjnie pasuje do tej sałatki – znajdziesz w darmowym e-booku, dostępnym po zapisie na mój newsletter – 7 przepisów na kulinarne hity warsztatów Babki Lekarskiej

Umiejętności

, , , , , ,

Opublikowano w dniu

13 lutego 2017